Arthousefilms op de woensdagavond

Op 1 februari 2012 beleefde het Filmhuis Emmeloord zijn première met de film Carnage van Roman Polanski. De opening van het Filmhuis Emmeloord werd een groot succes. Dagen voor de vertoning van de film was zaal 3 van de Movieskoop Cinema's uitverkocht en werd uitgeweken naar de grote zaal, waarmee de zaal met 142 bezoekers volledig uitverkocht was. Het publiek was via social media (Facebook en Twitter), berichtgeving in de lokale kranten en via foldermateriaal op de hoogte gebracht van de feestelijke opening. Het publiek reageerde enthousiast op het nieuwe initiatief van het Filmhuis Emmeloord en vele bezoekers gaven aan ook de volgende filmavonden te bezoeken.

 

 

 

woensdag 11 januari - TONIO -

 

 

 

 

 

 

 

Op Eerste Pinksterdag 2010 fietst de 21-jarige Tonio vroeg in de ochtend richting huis na een avond uit met zijn vrienden. Hij wordt onderweg geschept door een auto en komt hierbij om het leven. Zijn ouders Adri en Mirjam worden geconfronteerd met het grootste verlies dat hun leven voorgoed zal veranderen. Terwijl Mirjam hard vecht om niet in een neerwaartse spiraal van verdriet terecht te komen, doet Adri het enige waar hij op dat moment toe in staat is: in zijn herinnering graven, aantekeningen maken, schrijven. Daarbij voortgedreven door twee dwingende vragen: wat gebeurde er met Tonio in de laatste uren en dagen voorafgaand aan de ramp, en hoe kon dit ongeluk plaatsvinden? Een zoektocht naar het wat en het hoe, die leidt langs verschillende ooggetuigen, vrienden, politieagenten en artsen. Hij reconstrueert het leven van zijn zoon tijdens een radeloze queeste naar zin en betekenis.

 

 

woensdag 1 februari - TONI ERDMAN -

 

 

 

 

 

Toni Erdmann is een bitterzoete tragikomedie over een vader die tijdens een spontaan bezoek aan zijn dochter, die in het buitenland werkt, merkt hoe ongelukkig zij is.

 

Ines is een zakenvrouw van een groot Duits bedrijf, gevestigd in Boekarest. Als haar vader onverwachts voor de deur staat, verbergt ze haar ergernis niet. In Ines’ perfect geordende leven heerst niet de minste wanorde, maar als haar vader vraagt of ze gelukkig is, blijft ze het antwoord schuldig en wordt dat het begin van een grote omwenteling. Deze hinderlijke vader waar ze zich voor schaamt, zal er alles aan doen om haar leven opnieuw zin te geven door een personage te verzinnen: de grappige Toni Erdmann.

 

 

 

woensdag 1 maart - FUOCOAMMARE -

 

 

 

 

 

 

Samuele, 12 jaar, woont op een eiland in de Middellandse Zee. Zoals alle jongens van zijn leeftijd, wil hij zich amuseren, op de rotsen klimmen en wat rondhangen in de haven. Maar zijn eiland is niet zoals de andere eilanden. Het is Lampedusa, dat de Europese bestemming geworden is van de mannen, de vrouwen en de kinderen die de Middellandse Zee oversteken in veel te kleine en schamele bootjes. Deze mensen zijn op zoek naar vrede, vrijheid of gewoon geluk, maar vaak is het hun lichaam dat uit de zee opgevist wordt. Iedere dag zijn de eilandbewoners getuige van één van de grootste menselijke tragedies van onze tijd. Fuocoammare is geregisseerd door Gianfranco Rosi (Sacro Gra) en won vier prijzen op het Berlijn Film Festival 2016, waaronder de Gouden Beer en de Amnesty International Filmprijs.

 

 

zondag 19 maart I Daniel Blake

 

 

 

 

 

De 59-jarige Daniel Blake verdient als timmerman zijn brood. Tot hij een hartaanval krijgt en voor het eerst van zijn leven een beroep op straat moet doen. Hij probeert zich een weg te banen door het onpersoonlijke en bureaucratische uitkeringssysteem. Daarbij ontmoet hij de alleenstaande moeder Katie en haar twee kinderen. Ze steunen elkaar en vinden samen hun waardigheid

 

 

  

 

 

woensdag 5 april - LAYLA M -

 

 

 

 

 

 

De  18-jarige  Layla  (Nora  El  Koussour)  is  een  jonge  vrouw  van  Marokkaanse  afkomst.
Ze doet eindexamen vwo en is een fanatiek voetbalster. Met haar ouders, oma en broer  woont ze in Amsterdam-West. Layla is niet op haar mondje gevallen en durft voor haar mening uit te komen. Ze  stoort zich aan het negatieve beeld dat er is over Marokkanen en  het Islamitische geloof. Thuis heeft ze discussies hierover en Layla zet zich steeds meer  af tegen de liberale opvattingen van haar ouders. Tegen hun wil en tot schrik en ergernis  van haar beste vriendin en broer, sluit ze zich aan bij een groep jonge Moslims die strijden voor acceptatie en het uitoefenen van hun geloof. Binnen  de  groep  maakt  ze  kennis  met  Abdel  (Ilias  Addab)  die  haar  begrijpt  en  haar verhalen  over  de  ruzies  thuis  aanhoort.  Layla  wordt  verliefd  en  het  kost  Abdel  geen moeite  haar  over  te  halen  hem  te  volgen.  In  het  geheim  trouwen  ze  en  Layla  reist  met hem naar het Midden-Oosten. Al snel blijkt dat Abdel steeds meer zijn eigen weg volgt en een buurvrouw is haar enige contact met de buitenwereld. Langzaamaan en tot haar afgrijzen, realiseert Layla zich wat de echte reden is van hun reis.